Press

Mindview's choice on Poppunt, October 2009
"De meesters van de zen metal gekend als *TIM'S FAVOURITE* brachten eerder dit jaar 'Geometry For The Selfish Herd' op de markt, een geniaal stukje metal dat ieder zichzelf respecterende liefhebber van het hardere werk uit de Lage Landen minstens eens moet hebben gehoord. De aan *Tool*, *Alice In Chains* en *Metallica* verwante muziek brengt een sterke boodschap over de kwalijke gevolgen van kuddegedrag en blind kapitalisme. Een thema dat in tijden van financiële crisis zoals we die nu kennen meer dan actueel is. 'Geometry For The Selfish Herd' benadert qua geluid de perfectie, maar het duurde dan ook vijf jaar vooraleer de opvolger van 'Noises From The Darkroom' (2003) het licht zag. Op die eerste plaat was het geluid van Tim's Favourite nog een stuk rauwer, maar de aankondiging van een mooie metaltoekomst droeg de schijf al in zich. Een Belgische band uit Vlaams-Brabant om te ontdekken en te koesteren. Je zal nog nooit al headbangend tot zoveel inzicht zijn gekomen als tijdens een concert van Tim's Favourite!"(Wietse Swalus)”.
Concrete Web e-zine, July 2009
"Formed in 1992 by Jan Pauwels, Tim’s Favourite was originally a thrash project until Elie De Backer joined him and a band began to take shape. In 2003, they entered a studio in Belgium (with the help of session musicians) to record their first CD called "Noises from the Darkroom" which would mark more or less the beginning of Buzzville label.. They began to expand their horizons as they faced line-up additions and changes. Now it’s six years later and they have finally released their follow up called "Geometry for the Selfish Herd".
They have the 90s sound imbedded and bring the grunge/alternative, but metallic sound to the masses. Elements of Tool, Alice in Chains, Soundgarden, The Tea Party, Stone Temple Pilots,… are prominent influences in the band's music on tracks such as “Piggy Ways”, “The Believers”, “Hellcrown” and “Uncertainty Principle” (the latter being possibly the best song on the album). Even check out “Nothing But” as it has a Celtic folky flare with some soaring guitar work. Jan opts not for a high voice, but a slightly gruff lower approach that works relatively well. His limited range is noticeable on“Freak of Energy” and “The Believers”.
Seek this one out. Trust me, it'll be worth the effort."


88/100
Lords of Metal e-zine, September 2009
"These guys sure have not taken the easy road; lyrics based on scientific studies, wrapped in unconventional yet always fitting compositions. As references you could take Soundgarden, Alice In Chains, and a spark of Tool, even though the band likes to describe their music as “Zen Metal”. Technically it all fits together, the musicians are all very skilled at their instruments, and they want to share that through their music, which does not only consist of just technique, but also a drive and soul. The production is crystal clear and full of energy, although every beat on the snare drum seems to be a rim shot. Very impressive is the masterful timing of diversion and unruliness which is still very catchy. The vocals which are quite on (or even over) the edge, yet never out of place, also deserve a big compliment. The lyrics about human behaviour as a herd, and untameable greed are also pretty suitable nowadays, although I think the band would not mind if we all suddenly run to our local record store for a copy of their latest album.
Aardschok, June 2009
"Met de nog immer voortwoekerende, wereldwijde financiële crisis in het achterhoofd, is het thema van deze conceptplaat actueler dan ooit. De teksten handelen namelijk over het kuddegedrag van de hebzuchtige mens. Deze interessante bespiegelingen zijn door dit trio doorgewinterde Belgische muzikanten vervat in twaalf bevlogen composities, die ze zelf graag onder de noemer "zen metal" wensen te slijten. In de praktijk staat deze vage term voor slepende, strakke metal met aanzienlijke grunge-invloeden. De gedreven, granieten gitaarriffs, daverende drummokerslagen en vette baslijnen zorgen tesamen voor een broeierig, beukend brouwsel zonder onnodige poespas. Snel is de link met Alice in Chains gelegd, belichaamd door het oprechte, gekartelde stemgeluid van Jan Pauwels, maar ook met bands als Kyuss, Toolen Stone Temple Pilots zijn er raakvlakken. Sterke songs zijn het rustig beginnende en later openbloeiende "Nothing But", het opzwepende "Freak of Energy" en het aftrappende, stevige titelnummer. Meer gelatenheid overheerst in de relaxte afsluiter "Forever Incomplete" en het voorafgaande "Uncertainty Principle", waardoor je bijna in een Boeddhistische trance dreigt weg te zakken. Helemaal zen." (Joost Boley)
Mindview website, May 2009
"Aardig wat volk in JH 't Bronneke deze vrijdagavond voor de cd-voorstelling van 'Geometry For The Selfish Herd', de tweede van het Vlaamse Tim's Favourite. De groep had beslist de lancering van de cd kracht bij te zetten door een heus gratis concert te geven waarbij de meeste songs van het nieuwe album de revue zouden passeren. Wie de groep kent (lees er anders het interview op de website maar eens op na) weet dat 'Geometry' geen licht verteerbare kost serveert, maar harde brokken metal waarover is nagedacht. Zenmetal zoals de groep het zelf pleegt te noemen. De band met zanger-gitarist Jan Pauwels op kop laat niets aan het toeval over en de show was dan ook bijzonder verzorgd. Projecties op groot scherm, zowel animatie als videobeelden, begeleidden het ganse optreden door de nieuwe songs en boden zo iets extra. Enig minpuntje was dat de kleding van de groep niet echt aangepast was aan de inhoud van het materiaal en sterkte van de bewegende beelden. Misschien nog een punt om over na te denken. De meeste songs van 'Geometry' werden gespeeld met als hoogtepunten "Buy More", "Julia", "Piggy Ways" en "Freak Of Energy". Ook vermeldenswaard is de celliste die twee nummers waaronder "Forever Incomplete" van livetreurmuziek voorzag. Een geslaagd begin dat veel laat verhopen voor de nieuwe CD." (Kris Meskens)
RifRaf, May 2009
"Tim's Favourite is het brutale relaas van drie fijne monniken die op een dag besloten het eelt niet langer van hun huid te schrapen. Jan, Elie en Steve keerden hun rug naar hun blarende broeders en creëerden de ultieme kruising tussen razorblade metal, splijtende drumpartijen en diepborende gedachten. Dagen na het beluisteren van ‘Geometry for the Selfish Herd’ kotert de tweede full-cd van landgenoten Tim’s Favourite nog steeds als een gloeiende pook in je lichaam. De heren omschrijven hun unieke kruisbestuiving zelf als zenmetal, maar de groep onder één enkel label brengen is praktisch onmogelijk. Tim’s Favourite is allesbehalve een kuddebeest, hoewel er af en toe gulzig wordt gegraasd op de akkers van Soundgarden, Alice in Chains (‘Nothing But’ klinkt als een prachtige, verloren gewaande Layne Staley-track), Tool, Life of Agony, Korn… Melodie, agressieve riffing (‘The Believers’ om maar een voorbeeld te geven) en ejaculerende gitaren (‘Freak of Energy (A Calculated Plan of Action)’): ‘Geometry for the Selfish Herd’ heeft alles wat fabuleuze metal kenmerkt… en meer." (jvw)
Mindview, April 2009
"Ook al je geld in Fortisaandelen gestopt en nu, zonder dat je baas het weet, voortdurend naar de website van De Tijd aan het surfen om elk begin van beterschap aan te grijpen als was het de verrijzenis van de messias himself? Vergeet de teksten van Tim's Favourite dan maar, concentreer je op de muziek. Het Vlaamse Tim's Favourite heeft met de tweede CD "Geometry For The Selfish Herd" een superschijf in handen. De boodschap dat hebzucht en kuddegeest niet hand in hand mogen gaan, wordt verpakt in moderne metalsongs met kop en staart, met akoestische gitaren en beukende drums. Het titelnummer is behoorlijk agressief, maar de band heeft ook de kunst van het afwisselen van harde met zachte passages onder de knie. Luister maar eens naar een song als "Freak of Energy". Die wisselwerking geeft de CD een dynamiek die ervoor zorgt dat "Geometry..." ook na tig luisterbeurten blijft boeien. Op het laatste nummer "Forever Incomplete", over iemand die zich realiseert dat zijn levensdroom een grote illusie was, wordt volledig de kaart van de emotie getrokken en, haal de zakdoeken maar boven, het werkt wonderwel. De plaat klinkt bijzonder strak en professioneel, daar zal de mastering door de Zweed Göran Finnberg, bekend van zijn werk bij bands als Opeth, In Flames en Arch Enemy, zeker voor iets tussenzitten. Ook aan het CD-boekje is meer dan gewone aandacht besteed. Als voorprogramma van Tool zou TF niet misstaan, maar ook fans van Alice in Chains, Channel Zero en Disturbed moeten de groep een kans geven. Overigens, de video van "Piggy Ways" is zeer de moeite waard. In het programma "Puur Belgisch" van Jim TV stond de clip zelfs op de nummer één plaats en ook nu nog draait "Piggy Ways" mee in de wekelijkse keuzelijst. Gaat dat zien en horen, talent van eigen bodem. (KM) GOUD (6/7)"
RifRaf, Februari 2004
"De Vlaamse ziel is git- en gitzwart. Uitschieter in de gewestelijke veelheid aan donkere en metalen platen, is Tim's Favourite. De trashmetal van dit trio doet onmiddellijk zware klokken rinkelen à la Tool en Alice in Chains, maar het daarbij houden, zou van sonore luiheid getuigen. De band is bijvoorbeeld niet vies van een snee folky gitaar en een scheut Iers getinte zang ('God's Favourite Argument'). En ook het ingenieuze basspel gaat een stuk verder dan we gewend zijn bij metalheads, waardoor het prominent zijn plaats opeist in de stevige geluidsconstructies. Een zeer sterk en verrrassend debuut als het ware." (pdl)
Mindview, November 2003
Na Sengir heeft Buzzville met Tim's Favourite weer een nieuwe Belgische topper in zijn rangen. Tim speelt echter geen gothic maar moderne rock die invloeden herbergt van nu-metal maar ook hoor ik er trage passages in verweven die bijna doomy te noemen zijn. Het klinkt allemaal vrij origineel en er is nauwelijks een muzikale vlag te vinden die de lading van Tim kan dekken. Het ene moment is het heel ingetogen en dan volgt er een plotse uitbarsting. Ik kan alleen maar besluiten dat dit een aanwinst is voor ons Belgenlandje. (PR) GOUD 6/7
Rock Tribune, November 2003
Wie van een stevig potje metal houdt, maar tegelijkertijd een gezonde dosis oergrunge à la Alice In Chains of pakweg Soundgarden niet te versmaden vindt, hoeft niet langer op zijn honger te blijven zitten. Tim's Favourite serveert een uitgekiende mix van potige metal en stevige grungy rock en doet dat zoals we van een band met een ruime podiumervaring mogen verwachten: met verve, dus. "Noises From The Darkroom" is een gevarieerd album van een drietal dat weet hoe ze een instrument moet vasthouden. En ja, het zijn Belgen, hoewel dat in het geval van Tim's Favourite verder niets te betekenen heeft. Het stemgeluid van zanger / gitarist Jan Pauwels klinkt opvallend internationaal, terwijl de songs zelf ook makkelijk de vergelijking met gevierde buitenlandse acts kunnen doorstaan. Zijn er dan helemaal geen minpunten aan deze release? Tja, die zijn er heus wel, maar helemaal niet van die aard dat we van een minder geslaagde plaat mogen spreken. De productie bijvoorbeeld kon een stuk beter. Zeker het drumgeluid mocht van ons part een streepje of twee, drie vettiger klinken. En er zijn een paar nummers die onderweg iets of wat haperen, maar dat weegt geenszins op tegen het gros van de songs die nu eens fors doordenderen en dan weer ingetogen klinken, maar altijd met een onderhuids sluimerende kracht die vaak tot een felle, zij het altijd beheerste uitbarsting leidt. Live is deze band beresterk, dat bewijzen de talrijke optredens die het drietal al achter de rug heeft. Als de intensiteit van het podium in de toekomst ook nog eens zijn weg naar de productie vindt, hebben we er beslist weer een uitstekende band bij. (Wim Vander Haegen - 80)
Mindview, August 2003, p. 24
TIM'S FAVOURITE - My Code - Buzzville/Suburban - "Layne van Alice in Chains is niet dood! Hij zit gewoon in het Belgische Tim's Favourite! Onlangs tekende de band bij Buzzville en de twee nummers op 'My Code' zijn een voorpoefje van 'Noises from the Darkroom', het debuut dat [op 29 september] verschijnt. "My Code" heeft een zeer aanstekelijk refrein in de lijn van Alice in Chains en "Casuistry" klinkt dreigend en zanger Jan Pauwels trekt op dit nummer alle registers open. Als deze twee nummers al zo spannend zijn, wat moet dat dan geven op een full CD? Het Belgische debuut van het jaar misschien? Dat het maar snel september is." (KC)
Tim's Favourite - 't Oud Liefken Zomergem (07/06/2003)
Tim’s Favourite is een beloftevol trio uit Vlaams Brabant. Zij werken na enkele demotapes aan een full-CD die in september zal uitkomen. Het trio Pauwels (songschrijver/zang/gitaar), Van Daele (bas) en De Backer (drums), brengen een donker, gedreven, gebald metal/rock grungy geluid, waarin plaats is voor de bedreven gitaarsoli. Opzwepend en intens van aard klinkt hun muziek met verwijspunten naar Alice In Chains, Metallica, Life Of Agony, Sound-garden en onderhuids Tool, door het begeesterende basspel. Dit drietal gaf een prévoorstelling van hun komende cd. Een cd single met de nummers "My code" en "Casuistry" dient de aandacht te scherpen naar dit sterk op elkaar ingespeeld drietal. Live laat men geen twijfels ontstaan: hard, donker gebald. Sterke melodielijn, een Jason Hetfield zang en een mooi en sterk samenspel van gitaar, bas en percussie. De nummers van hun demo "God's Favourite Argument", "Pure", "Kin Lear" kregen een push forward karakter. De nieuwe nummers van hun komende debuutcd verdienen een ruimere erkenning. Tweemaal bood men een cover aan nl. van The Police en een 'Great Favourite' van de groep Alice In Chains. Hou dit drietal in het oog.
Johan Meurisse (MusicZine.net)
RifRaf, February 2002: TIM'S FAVOURITE "DEMO 2001"
"Wie Tim is, zal ons worst wezen, want dit Vlaamse metaltrio doet het goed zonder de man. Dit is hun derde demo en zou voor de nodige optredens moeten zorgen. Op hun cv staan alvast Laureaat van Debuutrock 2001 en Demo van de week in Puls als referenties. Feestmetal, zo zou je het kunnen noemen. Geen te grimmige shit, gewoon snelle en strakke riffs (verwijzend naar Metallica en Soundgarden) en vocals die heel erg aan Alice in Chains doen denken. 'God's Favourite Argument' heeft zelfs iets country-achtig en de riff draagt sporen van Burma Shave's 'Hippies' - weet u nog? Tim's favourite klinkt boven alles bijzonder headbangable. Feesten!" (W/M)
Aardschok, May 2001: TIM'S FAVOURITE BAND: DEMO 2001
"... Tim's Favourite Band. Persoonlijk vind ik dit nogal een belachelijke naam en wat mij betreft hadden ze het beter bij 'Heart of Darkness' kunnen houden, maar smaken verschillen. En het gaat natuurlijk om de muziek. En daar is anno 2001 nog steeds niks mis mee. Het is zelfs meer dan goed wat de heren laten horen. Door het stemgeluid van de zanger doet de muziek mij het meest aan een 'Alice in Chains' denken (liefhebbers van deze band moeten deze CD gewoon aanschaffen !), maar nog steeds zijn er ook invloeden van een Soundgarden, Pearl Jam en Metallica in terug te horen. De nummers kennen alle vier een heerlijke opbouw en doen geen enkel moment voor elkaar onder. De vrij stevige opener 'The Joke' klinkt net zo lekker als het meer grungy 'God's Favourite Argument'. De muzikanten beheersen hun instrument, zijn goed op mekaar ingespeeld en klinken zoals het eigenlijk bij elke band zou moeten: als een echte eenheid. En daarbij is de productie van demo 2001 ook nog eens dik in orde. Deze Belgische rockers staat wat mij betreft niets meer in de weg. Bestellen die handel!! De 200 BEF is echt niks te veel gevraagd." (Anita Luderer)
De Morgen, April 25th 2001: IEDEREEN PRIJS OP DEBUUTROCK
"... Na het pianospel is het tijd voor wilde en woeste metal, gebracht door Tim's Favourite Band. Niet echt Kim's favourite band. Metal is niet echt mijn ding. De bliksemschichtgitaar is wel de supercoolste van de avond en de gitaarsolo's die er uit voortkomen ook. De lange haren van de leadgitarist zijn verstrikt geraakt tussen de snaren, maar dat belet hem niet om solo's van de bovenste plank af te leveren. Dat verdient een prijs!" (Kim De Craene)